Son Yazılar

Ana SayfaSözlükKarekodlu Çek Sistemi Nedir?

Karekodlu Çek Sistemi Nedir?

Çekle yapılan ödemelerin yaygınlaşmasıyla birlikte karşılıksız çeklerde de artış olmuştur. Yeni sistemde çek hamillerinin korunması ve çekin itibarının arttırılması amaçlanmıştır. Sistemde çeklerin üzerinde keşidecinin banka ve şube bilgilerini...

Karekodlu Çek Sistemi Nedir?

Çekle yapılan ödemelerin yaygınlaşmasıyla birlikte karşılıksız çeklerde de artış olmuştur. Yeni sistemde çek hamillerinin korunması ve çekin itibarının arttırılması amaçlanmıştır. Sistemde çeklerin üzerinde keşidecinin banka ve şube bilgilerini, hesap numarasını ve çek numarasını içeren bir karekod (QR Code) bulunacak. Çek hamili akıllı cihazındaki  Findeks Mobil Uygulamasına Karekodlu okutarak çek yaprağının doğruluğu ve keşidecinin geçmiş çek ödeme performansına ilişkin özet rapora ulaşabilecek ve çeki kabul edip etmeme konusunda sağlıklı karar verebilecek.

Karekodlu Çek Raporu İçeriği

Raporda keşidecinin firma künye veya şahıs bilgilerine, çek endeksine ve detaylı çek raporuna ulaşmak mümkün oluyor.

 Karekodlu Çek Raporu Nasıl Kullanılır?

  • Öncelikle akıllı cihazınıza Findeks Mobil Uygulamasını indirin ve üye olun.
  • Uygulamaya üye girişi yapın.
  • Çek raporu menüsünden Karekodlu çek raporunu seçin.
  • Açılan kameraya çek üzerinde yer alan karekodu okutun.
  • Bu aşamada çekin dolaşımda olup olmadığı kontrol edilir. Çek dolaşımda ise keşideci firma künye veya şahıs bilgileri ekrana gelecektir.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Özet Bilgiler: Çek raporu ekranındaki keşideci firma künye veya şahıs bilgileri çek üzerinde yer alan bilgilerle karşılaştırılmalı ve sahtecilik dolandırıcılık sahtecilik kontrolleri yapılmalıdır. Çek üzerinde yer alan bilgilerle ekranda yer alan bilgiler arasında farklılık varsa çek üzerinde tahrifat yapılmış olabileceği düşünülüyor.

Karekodlu Çek Endeksi

Tüzel ya da gerçek kişilerin çek ödemelerindeki performansını ve kullanım alışkanlıklarını ölçülebilir hale getiren bir sıralama endeksidir. Son 36 ayda keşide edilen çekler dikkate alınarak hesaplanır. Bu dönem içerisinde 1 adet çekin olması endeksin hesaplanması için yeterlidir. Son 36 ay içerisinde hiç çeki yoksa veya son  6 ay içerisinde  çeki olup bu çekler ödenmiş ise çek endeksi hesaplanmaz.

Endeksi 1000 olan keşidecinin ileride çeklerinin yazılma ihtimali diğer keşidecilere göre çok daha düşüktür. Endeksin 0 olması ise keşidecinin keşide ettiği tüm çeklerin karşılıksız çıktığını gösterir. Çek endeksi 1-500 arasında olması keşidecinin halen ödenmemiş olan en az 1 adet karşılıksız çeki olduğunu gösterir. Endeks bire (1) ne kadar yakınsa riskte o kadar fazladır. Endeksi 0-500  arasında olan keşidecilerin halen ödenmemiş çekleri olduğundan kabul edeceğiniz çekinde ödenmeme olasılığı yüksektir. Bu kategorideki keşidecilerin çeklerini kabul etmek yüksek risk oluşturur. Endeksi 750’nin altında yer alan endeksler daha çok risk taşırken 750’nin üzerinde endeksler nispeten daha düşük riskler taşır.

Karekodlu Çek Detaylı Raporu

Keşidecinin çek ödeme performansını ve elinde bulunan çeklerin durumunu, ibraz edilen son çekin tarihi ve bugüne kadar geçen zaman bilgisi, keşidecinin en son ne zaman ibraz işlemini yaptığını gösteriyor. Ayrıca UYAP(Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi Projesi) sisteminden temin edilen keşidecinin çek yasaklısı olup olmadığı bilgisi de raporda yer alır. Çek yasağı yada iflas kararı varsa söz konusu çek kabul edilmemelidir. Çek sahibi olunan banka sayısının fazla olması, keşidecinin pek çok bankanın kredi değerlendirme sürecinden geçmiş olduğunu ve bankaların tümünde kendisine ait bir limit olduğu anlamına gelir. Keşidecinin çek hacmine göre çek adedinin fazla olup olmadığı incelenmelidir. İleri vadeli çeklerin gelişiminde sıra dışı bir artış varsa daha dikkatli davranılmalıdır. Özellikle daha önce arkası yazılan çeki bulunan bir keşideciye ait bir çek kabul edilecekse buradaki tarihin günümüzden en az 3 yıl uzakta olması önerilir.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazın...
Adınızı girin