Son Yazılar

Ana SayfaSözlükPMI Endeksi Nedir?

PMI Endeksi Nedir?

PMI Endeksi Nedir?

PMI Endeksi(ingilizcesi: purchasing manager index), şirketlerin satın alma yöneticilerinin, mal ve hizmet satın alma eğilimlerini inceleyen bir göstergedir. Türkçe’de satınalma yöneticileri endeksi olarak ifade edilmektedir.

PMI verisi, temel olarak büyüme öngörülerini açıklamaya yönelik anket niteliği taşımaktadır. Bu ankette şirket satın alma müdürlerinin, aylık periyotlarda mal ve hizmet talepleri ile ilgili nasıl pozisyon alacakları konusunda sektörün ileriye dönük eğilimleri incelenir. Bu anketler, güncel, doğru ve genellikle benzersiz aylık ekonomik eğilim göstergeleri sunabilme kapasitesi sayesinde, merkez bankaları yanı sıra, mali piyasalar ve ticari karar vericiler tarafından en çok takip edilen iş anketi unvanına sahiptir.

Satın alma yöneticilerinin önemi son dönemde iyice arttı. Bunun ardında satın almanın destek fonksiyon olmaktan çıkıp şirketin ana fonksiyonlarından biri haline gelmesi yatıyor. Satın alma yöneticileri ham madde tedarikinden ürünün yapılışına ve sonunda da müşteriye ulaşmasına kadar süren karışık ve zor bir süreci yönetiyorlar. Son dönemde yaygınlaşan satın alma ortaklıklarıyla da satın almayı, şirket için avantaj haline getiriyorlar.

Professor Douglas Lambert

PMI Endeksi Neden Önemli?

PMI verisi, geleceğe yönelik beklentiyi ölçerek öncü bir bilgi paylaşmasından dolayı ülkelerin büyüme tahminlerini en iyi şekilde açıklayabilen endekslerden birisidir. Bunun en önemli sebebi bu tahminlerin herhangi bir devlet otoritesi veya ajanslar tarafından yapılmayıp ülkede hasılatın aslan payını ellerinde bulunduran satın alma yöneticilerinin katıldığı anket olmasından kaynaklanır. Çıkan sonuçlara göre başta merkez bankası, yatırımcılar ve finansal piyasaları yakından ilgilendirmektedir.

Endeks Özellikleri

PMI endeksi 0 ile 100 arasında değer alır.

  • 0 ile 50 arasındaki değer geleceğe dönük beklentilerin kötümser olduğunu yansıtır.
  • 50, bir önceki aya göre beklentilerde değişiklik beklenmediğini yansıtır.
  • 50 ile 100 arasındaki değer geleceğe dönük beklentilerin iyimser olduğunu yansıtır.

PMI verileri aylık olarak hesaplanır. Ve bir önceki ay 50 olarak kabul edilir. Örnek olarak Ocak ayında 52.4 çıkan PMI, Şubat ayında 50’ye indiyse Şubat ayında bir önceki aya göre beklentilerde hiçbir artış olmadığı yorumunu yapabiliriz. Yani, 50’yi görüyorsanız beklentilerde bir önceki aya göre artış veya azalışın oluşmadığı yorumunu yapabiliriz. Ayrıca belirtmekte fayda var, açıklanan PMI verileri mevsimsel etkiden arındırılmaktadır.

Endeks Ağırlıkları

PMI Endeksi aşağıdaki 5 maddenin ağırlıklandırılması yoluyla hesaplanan birleşik bir endeks olma özelliğini taşımaktadır. Neden diye soracak olursanız, İmtiyazlı Satın Alma ve Tedarik Enstitüsü(CIPS) tarafından geçmişte İngiltere ekonomisiyle üzerine yaptığı araştırmadan türetilmiş olmasıdır.

  • Yeni Siparişler: %30
  • Üretim: %25
  • İstihdam: %20
  • Tedarikçilerin Teslim Süresi: %15;
  • Girdi Stoku:%10

PMI Verisi Çeşitleri

PMI verileri; imalat PMI, hizmet PMI ve inşaat PMI olarak 3 ana sektör için hesaplanır. Aynı zamanda tüm bu üç veriye ek, dördüncü olarak tüm bu üç endeksin birleştirildiği kompozit PMI verileri de hesaplanmaktadır. PMI verileri içerisinde en önemli olan ve yakından takip edilen veri, imalat PMI verisidir.

PMI Verisi Yayım Zamanı

  • Genel kural olarak, imalat PMI endeksi ayın birinci iş günü, inşaat PMI’leri ayın ikinci iş günü ve hizmetler PMI’leri ise ayın üçüncü iş günü yayımlanmaktadır.
  • Endeks aylık sıklıkta hesaplanır.

Türkiye İmalat PMI Verisi

Türkiye 2022 İmalat PMI Verisi
Türkiye İSO İmalat PMI Grafiği 2015-2022, İSO

2015-2022 Ocak ayı arasındaki Türkiye İSO(İstanbul Sanayi Odası) imalat pmi endeksi grafiği yukarıdaki gibidir.

PMI Endeksi Nasıl Yorumlanır?

50’nin altı kötü gidişat beklentilerini göstermekte, 50’nin üstü ise ilgili sektörde olumlu beklentiyi göstermektedir. Bu bilgiye istinaden, yukarıdaki grafikte Türkiye’de İmalat Sanayiinde genel olarak olumlu beklentilerin olduğunu, yani ekonomide büyüme beklentilerinin mevcut olduğu yorumuna ulaşabiliriz.

PMI verisi Dünya’daki bir çok ülke için hesaplanıyor. Özellikle, Çin’deki büyüme beklentileri, dünyadaki büyüme beklentilerini etkilediğinden başta Çin olmak üzere ABD, Almanya olmak üzere avrupa bölgesi ülkeleri için bu veri oldukça önemlidir.

PMI verisi Yayımlayan Kuruluşlar

Dünyada PMI verileri, ISM ve IHSMarkit kurumları tarafından hesaplanmakta ve yayımlanmaktadır. Ülkemizdeki İmalat PMI verisi ise İstanbul Sanayi Odası ve IHSMarkit iş birliğiyle hesaplanıp yayınlanmaktadır.

Ek olarak, IHSMarkit PMI rakamlarına buraya tıklayarak kendi sitesinden erişebilirsiniz.

Bitirmeden: Satın alma Yöneticileri Kimdir?

Bitirmeden satın alma yöneticilerinin kimler olduğundan da bahsedelim: Piyasada toplam ciroların aslan payını ellerinde bulunduran şirketlerin rekabet güçlerini koruyan ve üretim süreci içerisinde ham maddeden, ürünün yapılışına ve tüketiciye ulaşana kadarki kısmı yöneten oldukça önemli bir mesleği icra eden abilerimizdir, ablalarımızdır.

20 Yorumlar

  1. Harika aydinlatici bir yazi…sayfanizi not ettim..bir de atlamadiysam hangi birimin acikladigini goremedim..bu konuda cahilim ve eksigimi gideriyorum,diger kaynaklardan bakacagim ona da.. bir kritik olarak yazmak istedim…

    • Merhaba Refik Bey, 50’den düşük olduğu her dönem, bir önceki döneme göre beklentideki kötümserliği/kötüleşmeye işaret ediyor. Birden fazla peşpeşe iyi ya da kötü yorum trend olması ekstra bir tanıma denk gelmemektedir.

  2. Teşekkürler, ben de finans raporlarında okuyorum, PMI endeksi açıklanacak diye, merak ettim Google a yazdım ilk siz çıktınız, çok ta güzel açıklanmış. kaleminize sağlık

CEVAP VER

Yorumunuzu yazın...
Adınızı girin