Son Yazılar

Ana SayfaSözlükBitcoin (฿,BTC) nedir?

Bitcoin (฿,BTC) nedir?

Bir Merkeze bağlı olmayan ilk dijital para birimi olan Bitcoin arada banka veya takas kurumuna ihtiyaç duymaz bu nedenle işlem masrafı düşüktür. Herhangi bir ön şart veya düzenleyici limitler yoktur. Her ülkede geçerli

Bitcoin Nedir? Bitcoin sistemi nasıl işliyor? Bitcoin ile para kazanmakBitcoin Nedir?

Bir Merkeze bağlı olmayan ilk dijital para birimi olan Bitcoin arada banka veya takas kurumuna ihtiyaç duymaz bu nedenle işlem masrafı düşüktür. Herhangi bir ön şart veya düzenleyici limitler yoktur. Her ülkede geçerli olan Bitcoin’ler para birimleriyle takas edilebilir ayrıca internet üzerinden gönderilebilir. Bitcoin ile aklınıza gelen her şeyi satın alabilirsiniz. Kitap, oyun, hediyeler… Bu piyasayı “bitcoincharts.com” adresinden takip edebilir ve Bitcoin’leri, gerçek para birimleriyle(USD, EUR…) aşağıdaki bağlantıları kullanarak alıp satabilirsiniz:

– MtGox

– BTC-E

– Virtex

Bitcoin Tarihçesi

Bitcoin ağı 3 Ocak 2009’da hayata geçti. 2013’ün ortalarından sonra dolaşımdaki Bitcoin’lerin toplam değeri 1.2 milyar dolar seviyesine geldi. Şu anda Bitcoin’ler 100.000’den fazla insan tarafından kullanılmaktadır.

 

Peki, bu Bitcoin’ler nereden geliyor?

Normalde para Merkez Bankaları tarafından basılır ancak Bitcoin’in böyle bir bankası yoktur. Bitcoin’ler madenci uygulaması kullananlar tarafından internet üzerinde öngörülebilir ve limitli oranda üretilir. Bitcoin sayısı 21 milyonla sınırlıdır ve bu limite 2140 senesinde ulaşılacağı düşünülüyor.

Miner(Madenci) olarak adlandırılan kişiler Bitcoin algoritmalarını çözerek belirli miktarlarda Bitcoin elde ederler. Bitcoin madenciliği başlı başına bir iş olup oldukça zahmetlidir. Madencilik şu iki durumda mantıklı olacaktır: Ya bu işi zevk olarak yapıp yatırdığınız paradan daha az kazanmayı kabul ediyorsanız ya da gerçekten verimli şekilde yapabiliyorsanız. Bitcoin elde etmek isteyen madenci sayısının gittikçe arttığı da bir gerçektir.

Madencilerin Bitcoin işlemlerini onaylamaları gerekir bu sebeple daha fazla miner daha güvenli bir ağı de beraberinde getirir. Bitcoin ağı otomatik olarak bu matematik problemini her geçen saniye daha zor hale getirir. Yani çabuk olmak bu işin anahtarıdır. Önceleri bilgisayarlarındaki işlemci ile bunları çözmeye çalışan miner’lar daha sonraları bunların, ekran kartlarının yardımıyla daha hızlı çözülebileceğini fark eder ancak bu sefer de aşırı ısınma problemiyle karşılaşırlar. En sonunda asic(Application-Specific Integrated Circuit chip) teknolojisi özel olarak bu iş için tasarlanır. Bu sayede Bitcoin mining hızlı ve daha az güç kullanılarak gerçekleştirebilir hale geldi.

Bitcoin Maden Sisteminin İşleyişi

Gelin madencilerin yaptığı işi biraz daha detaylı inceleyelim. Bu ağda gerçekleşen ödemelerin hangi adresten hangi adrese yapıldığı kayıtlara geçer. Böylece toplanan kayıtlar “blok” adı verilen yapıların içinde yer alır. Her bir blok üzerinde yüksek işlem gerektiren bir “hash algoritması” uygulanarak, belli bir sıfır sayısıyla başlayan ifadenin bulunması istenmektedir. Her bir blok kendisinden önce gelen son bloğun da hash ifadesini içerir. Böylece bozulması oldukça zor bir blok zinciri oluşur. Bundaki amaç da, çifte harcamayı önlemektir. Yaklaşık 10 dakikada bire tekabül eden bu sıfır sayısıyla başlayan ifadenin bulunması işlemini gerçekleştiren ilk kullanıcıya 50 BTC ödül olarak verilir. Böylece Bitcoin’ler emisyona sürülmüş olur. Verilen ödül miktarı her 210 bin blokta bir (yaklaşık 4 senede bir) yarıya düşürülür.

Miner’lar genellkle kaynaklarını bir araya getirerek beraber çalışırlar. Bu durumlara Mining Pools adı verilir. Bu şekilde bir sürü farklı mining pools oluşur. Bu havuzlardaki minerların her biri sarf ettiği efora göre ne kadar Bitcoin ödülü alacağını hesaplamak için farklı yöntemler kullanır.

Unutulmamalıdır ki; dinamik yapısı ve alışılagelmişin dışındaki yapısıyla bir Bitcoin’in değeri çok hızlı ve yüksek miktarlarda artıp azalabilir. Bunda piyasanın likit olmamasının da payı büyüktür. Şu anda yaklaşık olarak 1 BTC=1.730 TL’dir. Parayı alan kişi geri göndermediği sürece Bitcoin ile yaptığınız işlemleri geri alamazsınız. Yani tanıdıklarınızla işlem yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Tüm Bitcoin işlemleri ağda açık ve kalıcı olarak saklanır yani herkes herkesin işlem ve bakiyesini görebilir ancak kişisel bilgiler Bitcoin adreslerinden bulunamaz. Lütfen bu sistemin hala deney aşamasında olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.

Bitcoin nedir yazımızla bitcoin hakkındaki temel bilgileri ve sistemin işleyişini sizlere sunduk. Bitcoin piyasası dalgalı bir piyasa olduğundan bitcoin fiyatı ile para kazanmak oldukça riskli olabilir.

2 Yorumlar

  1. Bundan sonra gelecek olan Altın ve Bitcoin temalı yazıya hazır ol asıl:). Bu mining işi aslında senin kalemin bir iş gibi geldi bana. Anlamak ve açıklamak zor oldu gerçekten. Umarım başarılı olmuştur:)
    Senin yazlarını da takip ediyorum Tümer’im:)

CEVAP VER

Yorumunuzu yazın...
Adınızı girin