Pisa, açılımı “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” olan, OECD tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırma projesidir.
PISA Projesi’nde zorunlu eğitimin sonunda örgün eğitime devam eden 15 yaş grubundaki öğrencilerin; Matematik okuryazarlığı, Fen Bilimleri okuryazarlığı ve Okuma Becerileri konu alanlarının dışında, öğrencilerin motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri, okul ortamları ve aileleri ile ilgili veriler toplanmaktadır. PISA projesinde kullanılan “okuryazarlık” kavramı, öğrencinin bilgi ve potansiyelini geliştirip, topluma daha etkili bir şekilde katılmasını ve katkıda bulunmasını sağlamak için yazılı kaynakları bulma, kullanma, kabul etme ve değerlendirmesi olarak tanımlanmaktadır. PISA projesinde kullanılan “okuryazarlık” kavramı, öğrencinin bilgi ve potansiyelini geliştirip, topluma daha etkili bir şekilde katılmasını ve katkıda bulunmasını sağlamak için yazılı kaynakları bulma, kullanma, kabul etme ve değerlendirmesi olarak tanımlanmaktadır.
Peki Türkiye olarak bizim 15 yaşına basmış olan gençlerimiz bu sıralamanın neresinde yer alıyor? Acaba eğitim sisteminde bizim fark etmediğimiz tırnak içerisinde açılan çığır PISA göstergesinde nasıl bir gelişme gösterdi?
Tabi konumuz gereği merak edilen 12 yıllık hükumetimizin sözde çığır açtığı, yeniden yapılandırdığı eğitim alanında yapılan gelişmeleri nereye sığdırabiliriz? Bunlara bir de nicel verilerle göz atalım.
2009 yılında yapılan PISA analizinde ise sonuçlar;
- Matematik Alanında 43
- Fen Alanında 42.
- Okuma Alanında 41. sırada tamamladı.
2012 yılında yapılan PISA analizine göre Türkiye;
- Matematik Alanında 44.↓448pn (Oecd Ort.494pn)
- Fen Alanında 43.↓ 463pn (OECD Ort:501pn)
- Okuma Alanında 42. sırada tamamladı.↓ 475pn (OECD Ort.496pn)
Ayrıca 2003 ve 2006 testlerinde de ülkemiz toplam 30 OECD ülkesi içerisinde 28. sırada yerini bulmuştu.
Bu veriler 1.5 ay önce geldi. Ve ilgili bakanımızın açıklamasına göre eğitimde ciddi ilerlemeler kaydedildiğinden bahsetti. Ortalama olarak 2009 yılında 42. liği kaptırıp, içinde Endonezya ve Peru gibi ülkelerin de olduğu 44. olan bir Türkiye, Fen alanında iyi-kötü 65 ülkenin arasında 2009 yılındaki 42.liğini kaybedip 43. sıraya düşen bir Türkiye, yine okuma alanında 2009 yılında 41. liği kaptırmış, 42. sıraya düşmüş bir Türkiye. Acaba sayıların bizden gizlediği birşey mi vardı da biz göremiyorduk? Yoksa biz salak mıydık?
Eğitim konusunda ben bir öğrenci olarak ilk okuldan üniversitesine kadar öğrencileri sorgulamaya teşvik eden, analitik düşünme odaklı, bilinçli eğitimin önünü açan, problem çözme odaklı herhangi bir gelişme göremiyorum. Tabiki oniki sene öncesi gibi değil fakat, dünyanın oniki senede kat ettiği yoldan daha küçük olduğunu vurgulamak isterim. Ne 2023 planlarına ne 2050 planlarına eğitim sistemi düzeltilmeden hiçbir ilerleme kaydedilemeyeceğinin kanaatindeyim. En çok çalışmamız gereken nokta eğitimdir.
Google üzerinden küçük bir araştırma yaparak kaynağına ulaşabilirsiniz. MEB tabanlı çokça sitede de mevcut. Kullanış amacının eğitim ve bilimde kullandığı çok net..
ATATÜRK BU SÖZÜ NEREDE YA DA NE SEBEPLE SÖYLEMİŞTİR.İLGİNÇ BİR SÖYLEM. DAHA ÖNCE DUYMADIM.EĞER KAYNAĞI ÖGRENİRSEM BENDE KULLANACAĞIM.