Son Yazılar

Ana SayfaEkonomiKonu: Sosyal Medya Hisseleri

Konu: Sosyal Medya Hisseleri

Özellikle son beş yıl boyunca, teknolojinin devrim gibi ilerlemesi sonucunda dünyayı küçülten sosyal medya şirketleri önem kazanmış, sahiplerini kısa süreler içerisinde zenginleştirmiş, borsalara açılabilecek güçler vermişti. Bu yazımda sosyal medya şirketlerine yapılacak yatırımlarda ne  dezavantajları olabileceği hakkında naçizane düşüncelerimi paylaşacağım.

Her şeyden önce şirketlerin hesaplamasında uzmanların bile şirket değerlemelerini hangi kriterlere göre yapabileceklerini bilemediklerini düşünüyorum. Aslında muhasebede de böyle bir kural vardır. Şirketin ismi belirli bir parayla ölçülmez. Bu yüzden borsaya açılmayı düşünen bir sosyal medya şirketi için doğru fiyatı neye göre hesaplayacakları her zaman tartışma konusu olabilecek bir konudur. Ki değerlemelere verebilecek en güzel cevap facebook olurdu. Çok yüksek fiyatlardan halka arz edilen facebook, kısa süre içerisinde yarı fiyatına düşmüş, bu sorunun cevabını çok güzel vermiştir aslında.

İkinci olarak sosyal medya platformlarının insanlar tarafından kısa sürede alışılıp kullanıma geçilebildiği gibi, alternatif olabilecek başka sosyal medyaya geçilmesinin de kolay olabileceğini düşünüyorum. En iyi örneği facebook ile vermek mümkün bence. En parlak dönemini geçirdiği 2012 yılından sonra, twitter’in gelmesiyle birlikte sıkıntı çekmeye başlamıştı. Bir taraftan kullanıcı sayısı artmaya devam etse bile, facebook üzerinde geçirilen zamanda git gide ciddi düşüşler yaşanmaktadır. Sosyal medya kullanım konusunda insanlar alışkanlıklarını çok çabuk değiştirebiliyorlar ve yeni alternatifleri kullanma konusunda çok da sıkıntı çekmiyorlar. Vine, instagram, snapchat, twitter başta olmak piyasaya giren tüm sosyal medya şirketleri, aynı pastadan dilim koparmaya çalışıyorlar. Uzun vadeli yatırımların sosyal medya şirketlerine mümkün olamayacağı kanısına varıyorum.

Üçüncü ve doğrudan yatırımcıları etkileyebilecek nokta; oynaklık (volatilite) konusudur. Başta da bahsettiğim gibi aslında doğru fiyat algısı yatırımcılar ve şirket yöneticileri taraflarında farklı olduğu, fiyatın soyut şeylere göre hesaplaması yapıldığından, zaman zaman ciddi sıkıntılar çıkabilmektedir.

Beş sene öncesine kadar kullandığımız msn, ata sporu olan büyük bir kız msn’i isteme geleneğini sona erdirmiş, yerine facebook twitter gibi sosyal medya şirketleri oluşmuştur. Bundan 5 sene sonrası için başka bir uygulamanın şu anki var olan sosyal medya uygulamalarının yerini alması büyük olasılıkla mümkün görünüyor.

Yeni örnek KING Digital Entertainment PLC

Bir örnek de üç gün önce halka 21$’dan arz olan Candy Crush oyunu yapımcısı KING şirketi. Gelirlerinin %80’ini sadece candy crush oyunundan sağlayan bir şirket. Açıldığı gün içerisinde şirket hisseleri %15 değer kaybetmiş, piyasa değeri kısa süre içerisinde 7 milyar dolardan 6 milyara düşerek 1 milyar dolarlık değer kaybına uğramıştı. Bir oyun ile şirketin neredeyse tüm gelirlerini oluşturan bir şirkete soruyorum hanginiz yatırım yapar? Bu oyun daha kaç sene popülerliğini koruyabilir? 3 yıl? 5 yıl? Güldürmeyin insanı… Ve yeni sosyal medya balonuna merhaba diyin…

Mesut Ayvalı

CEVAP VER

Yorumunuzu yazın...
Adınızı girin